Marker Wadden

Met NGK Noord en Zuid naar de Marker Wadden.

Het was nog vroeg, die vierde mei, kwart over acht, maar toch was iedereen die mee wilde naar de Marker Wadden op tijd aanwezig op het P&R terrein in Leusden. Het was voor de gemeenteleden van NGK Noord en Zuid fijn om elkaar weer te ontmoeten bij het uitstapje.
De bus was behoorlijk vol met een kleine 40 mensen; helaas hadden sommigen zich wegens ziekte op het laatst nog afgemeld.

met de busOp de boot
Na een uurtje rijden waren we in de haven van Lelystad, waar een prachtige driemaster, de ‘Abel Tasman’ klaar lag om ons naar de Marker Wadden te brengen.
De overtocht duurde drie kwartier, en ondertussen konden we heerlijk buiten in de zon zitten of anders binnen. We werden gelijk getrakteerd op koffie met appelgebak.
Via een lange aanlegsteiger bereikten we het hoofdeiland van de Wadden, het enige dat toegankelijk is voor bezoekers. De andere eilanden zijn alleen voor de vele vogels en een paar professionele onderzoekers. Op het hoofdeiland is ook een ‘nederzetting’, die bestaat uit een paar zomerhuisjes en een restaurant. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en een windmolen, en het water is zeer kalkhoudend, waardoor het beter is het niet te drinken.

Restaurant
Onze groep werd in twee├źn gesplitst, met elk een gids. Op de eilanden werken hoofdzakelijk vrijwilligers, mensen die met enthousiasme kunnen vertellen wat er zoal te zien is tijdens de rondwandeling.
Ik ging met de groep mee, die voornamelijk over begaanbare paden ging, omdat niet iedereen in staat was om door het mulle zand te ploegen, vooral niet als je een rollator bij je hebt.
We hadden anderhalf uur de tijd om een rondwandeling te maken, en de gids vertelde ons van alles over de eilanden en de flora en fauna. Ze bestaan uit opgespoten zand en zijn tussen 2016 en 2021 aangelegd, dus nog niet zo lang, maar er zijn ondertussen heuse duinen met helmgras ontstaan en laagliggende polders, die bestaan uit slib uit het Markermeer, met allerlei vegetatie, zoals de moerasandijvie, die uiteindelijk weer moet verdwijnen.

Wandeling 1Met de gids op padWandeling 2

Er werd stilgehouden bij verschillende vogelkijkwanden, waar bijzondere vogels te spotten waren. We zagen onder andere kluten en baardmannetjes.
De twee groepen waren ongeveer gelijktijdig weer bij het restaurant, waar een voortreffelijke lunch geserveerd werd.
Daarna hadden we nog ruim een uur de tijd om op eigen gelegenheid nog wat rond te kijken.

Naar de bootAbel TasmanOm half drie lag de ‘Abel Tasman’ weer gereed om ons terug te brengen naar Lelystad. Het was prachtig weer, zodat iedereen een plekje op het zonnedek opzocht.
In Lelystad stapten we weer in de bus van Midland Tours en werden we onderweg nog getrakteerd op een pakje drinken en wat zoetigheid. Om goed half vijf waren we weer in Leusden en konden we terugkijken op een fantastische dag met Noord en Zuid.
Alle lof voor de organisatie!!

Namens de boers en zussen van de NGK Noord en Zuid, Martine Pol